Η σφακιανή πίτα, γνωστή και ως σφακιανόπιτα, είναι ένα παραδοσιακό πιάτο από την περιοχή των Σφακίων της Κρήτης.
Η πίτα φτιάχνεται με μυζήθρα και μια λεπτή νόστιμη ζύμη, σερβίρεται ζεστή με μέλι.
Οι ρίζες της σφακιανής πίτας μπορούν να εντοπιστούν πίσω στον 17ο αιώνα, όταν οι κάτοικοι των Σφακίων αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα βουνά για να γλιτώσουν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έπρεπε να τα βγάλουν πέρα με ό,τι είχαν και έτσι γεννήθηκε η σφακιανόπιτα. Το πιάτο φτιάχτηκε με τοπικά υλικά, όπως άγρια χόρτα και βότανα, καθώς και τα διάσημα κρητικά τυριά, όπως η μυζήθρα και η γραβιέρα.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της σφακιανής πίτας, η καθεμία με τη δική της μοναδική γεύση. Ορισμένες περιλαμβάνουν την προσθήκη αυγών, ενώ άλλες περιλαμβάνουν κιμά ή χόρτα. Όμως, ανεξάρτητα από τις παραλλαγές, το πιάτο παραμένει βασικό συστατικό της κρητικής κουζίνας.
Αν βρεθείτε ποτέ στην Κρήτη, φροντίστε να δοκιμάσετε ένα κομμάτι σφακιανόπιτας. Δεν θα το μετανιώσετε!